nedelja, 8. april 2012

Izdelava čudežnih kroglic

Ker med kupovanjem bojlijev vedno podvomim v njihovo svežino, da o kvaliteti ne govorim, sem se odločil, da si začnem sam izdelovati svoje bojlije. Tako bom vedno imel sveže bojlije. Sprva jih bom izdeloval iz kupljenih mixov, katerim ni potrebno dodajati veliko stvari, samo jajca in kakšno malenkost. V izdelavo svojih mixov se zaenkrat še ne bom podal, ker je to dokaj zahtevno delo. Potrebno je namreč dobro poznati vse sestavine. Prav tako je treba vedeti zakaj dodati kakšno stvar in tudi v kakšni količini. In tu je potrebno imeti kar nekaj prakse. Zato gremo lepo počasi... Najprej je bilo potrebno prebrati kar nekaj gradiva na to temo. K sreči je na internetu kar nekaj kvalitetnih člankov, kako narediti svoje domače bojlije. Za izdelavo potrebuješ kar nekaj pripomočkov, ki pa te če si vsaj malo iznajdljiv ne pridejo predrago. Najprej sem preklikal forume in male oglase, če bi slučajno kdo prodajal kakšen rabljen roler. To je poseben pripomoček, s pomočjo katerega iz klobase naredimo kroglice. Zelo preprosta stvar, ki nam prihrani kar nekaj časa. Sicer nov ni drag, vendar če dobiš kje rabljenega še ceneje pa toliko boljše. Našel sem nekoga, ki je prodajal dva rolerja, enega 18mm in drugega 20mm. Ker je bila dobra cena, sem se odločil, da vzamem kar od njega. Ker je potrebno iz mase oblikovati klobase, sem potreboval še pištolo. Sprva sem kupil "flajšmašino" za izdelavo klobas. Dve seriji bojl sem naredil z njo, ker pa je dokaj zamudna zadeva, sem se odločil, da si dam predelati pištolo za bojlije. Tu gre zahvala Dejču, ki mi je pri predelavi pomagal in mi priskrbel vse potrebno. Gre za predelano pištolo za bojlije pri kateri uporabimo samo ohišje, ostalo je potrebno narediti sam. Moram priznati da sem z njo navdušen, čas ki ga porabim za izdelavo je bistveno krajši, pa tudi energija ki jo vložim v izdelavo je manjša kot pri "flajšmašini".

Nato sem si naredil "mizico" na katero sem pritrdil roler, tako da se mi roler pri izdelavi bojlijev ne premika in je fiksen. Zmontiral sem takšne nogice, da so prilagodljive po višini, tako da si lahko nastavljam naklon. To se mi zdi še posebej priročno, ker se mi tako bojliji sami skotalijo v posebno posodo, ki jo bom kasneje nastavil pod roler.


Roler 18mm

Vse pripravljeno...

Kupil sem Big Fish Baits mix, okus riba in pa squid. Za prvič sem si želel zrolati manjšo količino, zato tudi nisem uporabil vsega mixa, ampak samo dobro kilo. Uporabil sem mix z okusom ribe, v katerega sem si rekel, da za prvič ne bom dodal nič drugega, torej samo čisti mix in jajca. Ponavadi dodam v mix še mešanico ptičje hrane ali pa sesekljan posušen čili. 


Najprej sem razbil jajca...

Na kilo mixa porabim nekje 10 jajc, odvisno od samega mixa in pa velikosti samih jajc. Dostikrat sem med jajca dodal tudi nekaj zmletih jajčnh lupin. To dodam zato, ker se krap prehranjuje tudi z školjkami in raki, torej se med njegovo prehrano znajde tudi kakšna lupina. Tako da bi bila bojla čimbolj podobna njegovi naravni hrani. Poleg tega pa s tem še dodatno "prezračim" bojlo. Tokrat jajčnih lupin nisem dodajal.



Jajca zmešamo s kuhinjskim mešalnikom in počakamo, da pena ki nastane izgine. Nato jajca postopoma dodajamo mixu, istočasno pa počasi mešamo. 




Maso dobro premešamo, po potrebi dodajamo jajca ali pa mix, odvisno kako mokra je masa. Najboljše je maso z rokami dobro pregnesti in jo oblikovati v hlebček. 




Nato maso odložimo v posodo, jo pokrijemo s krpo in jo pustimo stati caa. pol ure. Potem vzamemo maso ven in jo z rokami še enkrat pregnetemo. Z nožem jo narežemo na kose in si oblikujemo podobne klobase. 




Improvizirana pištola

Klobaso damo v pištolo in jo napolnimo do vrha. Damo gor nastavek, ki ga je prej potrebno odrezati na primerno velikost, tako da dobimo željeno debelino klobase in zategnemo matico.




Prej je dobro pištolo in navojno cev podmazati. Za podmazanje sem uporabil kar olivno olje. 

Vse pripravljeno za izdelavo klobas

Lepo z občutkom oblikujemo klobase, pri tem je potrebno paziti, da imamo pravi tempo, saj nam v nasprotnem primeru lahko klobasa razpoka ali pa postane predebela.



Izdelava klobas s takšno pištolo je preprosta in hitra. V manj kot minuti imaš šest takšnih klobas, tako da se lahko začne rolanje. 


Klobaso damo na roler, katerega je dobro prej malce podmazati. Previdno zapremo roler, pritisnemo dol in zgornji del rolerja zapeljemo gor in dol. 

Tako da dobimo kroglice

Sveže zrolani bojliji

Bojliji pred kuhanjem


Ker delam manjšo količino, najprej zrolam vse bojle in jih dam šele nato kuhati. Vmes na štedilniku zavrem vodo. Ko voda zavre počasi dodajam bojle, vedno samo takšno količino, da pokrije dno posode. Tako se mi ne sprimejo med seboj. Počakam kakšno minuto, da priplavajo na površje in jih z zajemalko vzamem ven.




Najprej jih odcedim, šele nato pa jih preložim v plastične gajbice, kjer jih bom tudi sušil. Pred sušenjem jih je dobro preliti z aminokislinami.







Bojlije sušimo pri sobni temperaturi dva, tri dni, odvisno od mixa samega. Po sušenju jih zamrznem ali pa jih dam v sol. S tem preprečim, da bi se mi pokvarile. Ker je domač zmrzovalnik poln, sem jih dal v sol.


Bojliji v soli

Uporabljam morsko sol, ker jo je lažje dobiti in je cenejša. Bojlije dam v hobok, preko njih nasipam slabo kilo soli, zaprem pokrov in premešam. Nato še na vrhu posipam s preostankom soli. Hobok dobro zaprem in ga pustim 24h v hladnem in temnem prostoru. Sol v tem času nase potegne vodo, zato jo je potrebno po 24h zamenjati. Bojle s soljo vred presipam v gajbico, ločim bojle od soli jih ponovno presipam v hobok in dodam svežo sol. Tako jih spet pustim 24h in nato to sol vržem stran ali pa jo uporabim pri naslednji seriji.


Bojliji pripravljeni za uporabo



Lep pozdrav!